JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Åke Hasselgårdpriset.

Joel Svensson prisades av

Åke Hasselgårds syssling Ingvar Carlsson


Joel Svensson tar emot Åke Hasselgårdstipendiet av Ingvar Carlsson.

Foto: Thord Ehnberg


Klarinettisten Åke Hasselgårds jazzkarriär blev lysande men alltför kort. 1947 flyttade han till USA och gjorde där succé som Stan Hasselgard. Men 1948 gick han tragiskt bort i en bilolycka, endast 26 år gammal.

Åke Hasselgård växte upp i Bollnäs och år 2000 instiftades ett Åke Hasselgårdstipendiium, som årligen delas ut av Bollnäs Jazzklubb. I år gick
priset till gitarristen Joel Svensson
Läs mer om Åke Hasselgård nedan


Ett av Bollnäs jazzklubbs årliga evenemang är att under en kväll  anordna konsert och dela ut Åke Hasselgård stipendiet.  Stipendiet instiftat av  Bollnäs kommun där en Hasselgård-kommitté ingående i kommunstyrelsens utskott för kultur och internationella frågor utser någon ung lovande jazzmusik studerande i kommunen eller närliggande kommun, Ovanåker och Söderhamn, skall få priset som utdelades för första gången år 2000. I år fick gitarristen Joel Svensson detta pris.


Arne Domnérus en Ingvar Carlssonfavorit

Den som överräckte check på 10.000:-, tavla och blommor var tidigare statsminister Ingvar Carlsson, syssling med just Åke Hasselgård.

- Min pappa och Åkes pappa var kusiner så min farfar och Åkes farfar var således bröder och vi har våra rötter i en liten ort, Hassmundshult utanför Borås. Men att jag var släkt med Åke Hasselgård visste jag inte förrän jag avgått som statsminister, berättade Ingvar Carlsson, som lyssnar en hel del på musik.

- Numera mestadels klassisk musik men även jazz gillar jag sade han vidare och fortsatte: Jazzmusik började jag lyssna på när jag studerade i Chicago och är numera medlem i Tyresö jazzklubb.

Det finns i skivsamlingen i hemmet en del jazzskivor, där vi får förmoda att Åke Hasselgård finns representerad.

- Favoritmusiken ligger vid femtiotalet med Arne Domnérus som favoriten även om det finns fler jag gillar.


Gitarrdebut som 9-åring för Joel Svensson

Joel som härstammar från Söderhamn men Gävle som födelseort bor också delvis i Stockholm där han idkar sina musikstudier. Vi som känner Joel förstår att musikintresset kommer från farfar, Nicke Svensson, fortfarande aktiv som jazzmusiker. Joel började vid nio års ålder spela gitarr och har sedan tidig ålder medverkat i olika konstellationer och genrer inom musiken.


Han fick dock ganska tidigt klart för sig att det var jazzmusik som gällde. Gymnasietiden tillbringades vid jazzlinjen på Vasaskolan hemma i Gävle och sommaren 2012 examinerades Joel vid kandidatprogrammet, musiker, jazz och elgitarr vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hösten 2012 tillbringades som utbytesstudent på Sibelius Akademin i Helsingfors och genomgår nu en masterutbildning, som beräknas vara klar 2014 - 2015.


Närmaste framtiden ser ljus ut. Nu närmast på turné med Gus och hans vänner, som ävenledes besöker Söderhamns jazzklubb kommande söndag. Det vill säga trummis Leif "Gus" Dahlberg, som även han har sina rötter i Bollnäs men bor numera i Köping.

- Så blir det några gig med klarinettist Bosse Tigrén och sedan får vi se vad det blir, säger Joel glatt.


"Djup förståelse för jazzgitarrens tradition"

Joel uppfyller mycket väl kriterierna för stipendiet som har följande motivering.
"Gitarrist Joel Svensson har en djup förståelse för jazzgitar traditionen och ett öppet sinne för nya influenser som kan bredda hans stil. Hans spel är skickligt och fantasifullt med ett imponerande tekniskt kunnande."


Och det är just i femtiotalets idiom kvällens stipendiat, gitarrist Joel Svensson med kvartett spelar. Jazzstandards, bland annat The end of a love affair, musik av instrumentkollegor som Wes Montgomery och Pat Martino samt en egen låt skriven för tre dagar sedan som kvartetten med pianisten Thomas Jutterström, basisten Rasmus Diamant och trumslagaren Bengt Stark trummor övade in strax före kvällens spelning och som ännu inte fått något namn.


Kvällens andra del var vikt för Sandviken Big Band med klarinettist Krister Andersson som huvudsolist. Även här blev lyssnaren påmind om Åke Hasselgård. Genom titeln Swedish Pastry, inspelad av "Stan" som han kallades i USA december 1947. För kvällen i nyskrivet arrangemang för storband av orkesterns pianist, Tomas Jutterström. Mer på repertoaren var musik vi förknippar med Artie Shaw samt Benny Goodman. Den senare som en tid var Åke "Stan" Hasselgård arbetsgivare.                                                        

Text och foto: Thord Ehnberg


Svensk

Jazzhistoria


Bengt Hallberg

Bernt Rosengren

Arne Domnérus

Bosse Broberg

Georg Riedel

Jan Allan


Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson


Klassiska

skivomslag

DIG Jazz presenterar

jazzomslag man

minns eller missat!.


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar 93

skivomslag med Lars Gullin.












Åke Hasselgård-
stipendiet 2000-2013

Klarinettisten Åke Hasselgård växte upp i Bollnäs och gjorde snabbkarriär på 1940-talet.

Efter avslutade studier i Uppsala sökte han sig till USAdär han tragiskt omkom Han tragiskt omkom i en bilolycka i november 1948, bara 26 år gammal,

År 2000 började Bollnäs Jazzclub dela ut ett minnesstipendium på 10 000 kronor.

Pristagare:

2000 Trumslagaren Jon Persson. 2001 Saxofonisten Linus Lindblom.

2002 Basisten Mattias Grönroos. 2003 Basisten Per-Ola Landin.

2004 Basisten Svante Söderkvist. 2005 Sångerskan Lena Swanberg.

2006 Basisten Johannes Nordgaard.

2007 Trombonisten Christine Carlsson.

2008 Trumslagaren Johan Käck. 2009 Pianisten Gunnar Åkerhielm.

2010 Saxofonisten Johan Jutterström.
2011 Pianisten och dragspelaren Fredrik Bertilsson.

2012 Basisten Emil Skogh

2013 Gitarristen Joel Svensson


Skivnyheter

Mer än 500 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Senaste skivnyheterna
Svensk jazz
Jazzsång

Storband

Klassisk jazz

Internationell jazz
Historia/Återutgivningar



Diggat på skiva

Miles Davis

Lars Gullin

Stan Getz

Bengt Hallberg

Bernt Rosengren

Jan Lundgren

Jonas Kullhammar

Lars Jansson

Filip Jers



Åke Hasselgård:

Stjärnan som slockande för tidigt

Klarinettisten Åke Hasselgård skulle i år ha fyllt 91. Men så gammal blev han dessvärre aldrig – långt därifrån. Han omkom nämligen i en bilolycka strax utanför staden Decatur i Illinois, USA, för snart 65 år sen, och hann således bara fylla 26.
 
Åke föddes i Sundsvall, växte upp i Bollnäs och fick sin första klarinett av pappa häradshövdingen. Han tog studenten i Uppsala 1942 och fortsatte att plugga på universitetet. Under gymnasietiden spelade han med en kvintett, Royal Swingers, under ledning av basisten Simon Brehm i vilken också pianisten Thore Swanerud ingick. Några år senare, 1945 närmare bestämt, återfanns han i basisten Arthur Österwalls kvintett och blev proffsmusiker på heltid.
 
Åkes stora förebild var, förstås, Benny Goodman, en av den tidens stora jazzidoler. Och framgångarna lät inte vänta på sig. Alla som hörde Åke häpnade över hans melodiska fantasi och utsökta teknik. Fortare än kvickt blev han själv idol. Så till den milda grad att han till och med porträtterades i Vecko-Revyn. Det blev förstås också skivinspelningar som gjorde till och med de njuggaste recensenter saliga av förtjusning. En av alla dem som Åke spelade tillsammans med, både live, i radio och på skiva, var pianisten Hasse Eriksson. Orups farsa alltså!
 
Efter avslutade studier och en fil kand-examen i maj 1947 for så Åke till New York med Gripsholm och gjorde omedelbart succé i jazzens The Big Apple, där han spelade med bland andra Jack Teagarden. Snart hamnade han ute på den amerikanska västkusten och engagerades av ingen mindre än swingkungen själv, Benny Goodman. Några radioupptagningar från sommaren 1948 med Benny och ytterligare några inspelningar gjorda i november samma år visade klart och tydligt, att nu hade jazzen fått en ny, lysande stjärna: Stan Hassegard, som han fick heta ”over there”!


Men glädjen blev kortvarig. Bara några dagar efter den där novembersessionen inträffade den olycka som gjorde, att vi förlorade en härlig musikant som var på god väg att bli något riktigt, riktigt stort. Som tur är finns det i alla fall några skivor att inhandla med den unge Hasselgård, både från hans framfart här hemma i Sverige och från andra sidan Atlanten.  

Jan Olsson (texten först publicerad i krönika i Skånska Dagbladet) 


Bilden på

Åke Hasselgård från

Stan Hasselgard

Cottontop 1946-48

(Dragon cd)










Stan Hasselgard

& Benny Goodman

(Dragon cd)