JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Danish Radio Big Band. DIG Jazz recenserar cd-box med 50-åriga Danish Radio Big band

Danish Radio Big Band 50 år.

Långlivad,  välljudande, 
nyfiken och ambitiös orkester 
Danish Radio Big Band

 A Good Time Was Had By All
(Storyville/Plugged, 6 cd-box)
 
Danska Radions Big Band, som just har firat sitt 50-årsjubileum med pompa och ståt i Köpenhamns nybyggda konserthus, är – och har ända sedan födelsen varit – en av de bästa, renodlade jazzorkestrarna i Europa. Till en början hette faktiskt storbandet Det ny Radiodanseorkester och dess förste chefsdirigent var legendariske Ib Glindemann. Konstnärlig ledare var under åren 1966-1992 Erik Moseholm. Han efterträddes av Peter H. Larsson, som styrde och ställde i cirka tio år. Idag heter denytterst ansvarige för bandets musikaliska kvalitet, vidareutveckling och anlitande av dirigenter och gästsolister Birger Carlsen.
 
I samband med jubileet har skivbolaget Storyville samlat ihop DRBB- material till en box med inte mindre än sex cd-skivor. Inspelningarna är gjorda mellan 1966 och 2014 och serveras, med några få undantag, kronologiskt. Urvalet har gjorts av två veteraner på området, Ole Matthiesen och Anders Stefansen, och de har sannerligen haft ett grannlaga jobb. Orkestern har nämligen, sedan starten för 50 år sedan, medverkat på drygt 90 LP- och cd-skivor. Huruvida just det material som presenteras på de här skivorna är det bästa orkestern har åstadkommit kan förstås diskuteras i evighet. Men den debatten tänker vi inte delta i. Låt oss bara konstatera att det är fröjd att spela sig igenom skivorna och ta del av all grannlåten.
 
På första plattan speglas DRBB:s första tio år, bland annat i några inspelningar med Stan Kenton som dirigent och den makalösa trion Ole Molin, Niels-Henning Örsted Pedersen och Bjarne Rostvold som farthållare längst bak i bandet. Här finns också inte mindre än sex nummer med gästsolisten Ben Webster i toppform. Cd 2 låter oss stifta bekantskap med sex fantastiska nummer från den period då den oförliknelige Thad Jones (tv) var chefsdirigent. På den tiden hette några av solisterna Erling Kroner, Ole Kock Hansen. Idrees Sulieman, Jesper Thilo, Allan Botschinsky, Bo Sylvén, Bent Jaedig och Vincent Nilsson. Snacka om laguppställning! Vincent, mantalsskriven i Malmö, är förresten fortfarande medlem – det har han varit längre än någon annan. Hela 40 år! På samma skiva finns även fyra utsökta nummer inspelade under bandet första turné i Storbritannien, som ägde rum 1987.
 
En av huvudpersonerna på cd 3, som omfattar åren 1991-1996, är Ernie Wilkins, som ju bodde i Köpenhamn under de sista åren av sitt liv. Här får vi också möta, bland andra, Georgie Fame, Tony Coe, Bob Brookmeyer (tv), Art Farmer och svenska sångerskan Marie Bergman, som var, och fortfarande är, mycket populär i danska jazzkretsar. Brookmeyer är också med på cd 4, som helt ägnas åt år 1997. Han var både dirigent för bandet och solist, då Eliane Elias gästspelade. Tre fina nummer från det mötet återfinns på skivan. På samma skiva får vi också höra Django Bates som gästande keyboardist och kompositör. Flitig ”egen” solist under denna period var, liksom senare, den svenska tenorsaxofonisten Tomas Franck.
 
Några – förutom bandets egna, ordinarie medlemmar – som visar upp sig på cd 5 med musik från åren 1997-1999 är sångerskan Silvana Malta, altsaxofonisten Phil Woods och pianisten Martial Solal. Chefsdirigenter under dessa år var den amerikanske pianisten Jim McNeely och Niels-Jörgen Steen. Cd 6, slutligen, med material inspelat mellan 1999 och 2014, bjuder bland annat på jazzmusikaliskt godis av Thomas Clausen, Palle Mikkelborg (th) och Michel Camilo. Här finns också ett nummer från bandets mycket omtalade hyllning av Bill Evans med arrangemang av Jim McNeely. 
 
En stor del av materialet i Danish Radio Big Bands jubileumsbox har tidigare funnit utgivet på olika etiketter, bland dem Stunt, Hep Records och Music Mecca. Men somligt har fför ändamålet plockats fram ur Danmarks Radios arkiv och har alltså nu nått oss skivkonsumenter för första gången.
 
Som dokumentation av en av jazzvärldens mest långlivade, nyfikna, välljudande och ambitiösa orkestrar är ”A Good Time Was Had By All” värd högsta betyg.
Jan Olsson 

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund


Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.Skivnyheter

Mer än 500 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Senaste skivnyheterna
Svensk jazz
Jazzsång

Storband

Klassisk jazz

Internationell jazz
Historia/ÅterutgivningarDiggat på skiva!

DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:

Miles Davis

Stan Getz

Lars Gullin

Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Jacob Karlzon

Goran Kajfes

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Elin Larsson

Jan Lundgren

Lina Nyberg

Bernt Rosengren

Bobo Stenson

Tonbruket

Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Claes Crona

Elin Larsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hannah Svensson

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek

JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR