FESTIVALER, TURNÈER KLUBBJAZZ SKIVNYHETER JAZZBÖCKER PORTRÄTT PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
DIG läser jazzböcker:

Jan Allan minns sitt femtiotal


Jan Allan minns sitt 50-tal. Stan Getz spelar för Svante Thuresson, Christer Fryklöf, Hacke Björksten,

Lalle Svensson, Åke Persson, Carl-Henrik Norin och Jan Johansson. Foto: Jan Allan

Svensk

jazzhistoria

Läs om
Jan Allan

Georg Riedel

Putte Wickman

Bengt Hallberg

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Arne DomnérusHarry Arnold

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica ZetterlundDIG Jazz

har även läst:

Charlie Parker i Sverige

Recension
The Life and Art of

Jazz Piano Legend

Marian McPartland

Recension
The Autobiography

of Clark Terry

Recension
Putte Wickman,

klarinettist

Recension

Här finns ännu

fler jazzböcker

Skivomslag

Lars Gullin

DIG Jazz Special

med 93 skivomslag
med LarsGullin.

Fascinerande tidsdokument

och ovärderlig svensk jazzhistoria


JAN ALLAN MINNS SITT FEMTIOTAL

av Jan Allan (bild) och Ann Allan (text).

Grafisk form: Carina Söderberg

inbunden, 251 sidor (Brombergs). Pris: SEK 250-300.

 

Trumpetaren Jan Allan, sen femtiotalet en av vårt lands mest hyllade jazzmusiker, upptäckte för en tid sen att han hade tiotusentals bilder förvarade i lådor hemma i garderoben. Det kom naturligtvis inte som någon större överraskning, eftersom han ända sen sin tidigaste ungdom varit mycket fotointresserad och nästan alltid har släpat omkring på minst en kameraväska.  Förutom trumpetväskan givetvis. Men att han hade riktigt så många bilder i sina gömmor visste han faktiskt inte ens själv.

 

Nu har Jan valt, vrakat och samlat ihop några hundra foton, samtliga tagna under det glada 50-talet, både i svart-vitt och färg. Med hjälp av, bland andra, Brombergs förlag har han också sett till att även vi ”utomstående” nu kan ta del av grannlåten. Och det är en fest, vill jag lova! Inte minst för oss som var med redan för 60 år sedan och stod som klistrade framför folkparksscenen eller vid dansbanan och begapade våra idoler.

Här får vi åter möta en rad av dåtidens storheter i jazzbranschen, förevigade av Jans alldeles privata bilder således – roliga, originella och tidstypiska. Bland alla dem som passerar revy kan nämnas blågula hjältar som Carl-Henrik Norin, Roffe Billberg, Gullin, Hacke, Lasse Bagge, Ankan, Ove Lind, Röjarn, Åke Persson, Lill-Arne, Alice Babs, Bjarne Nerem, Svante, Fager, Siljabloo, Dompan, Munspels-Hubbe, Topsy, Rune Öfwerman, Egil och många, många fler.

Ja, listan kan göras hur lång som helst. Nästan alla dåtidens mer bemärkta jazzmusiker i vårt land dyker upp.

Alice Babs får åka med

Margit Saad och Doris

Kirchner under inspelningen

av filmen Sommarflickan

Foto: Jan Allan

Även internationella storfräsare på Sverige-besök har förstås fastnat på plåten. Till exempel Stan Getz, Lee Konitz, Lionel Hampton, Miles, Lester och MJQ. Dessutom, och lite överraskande, Sophia Loren och, inte lika överraskande, en rad av Nalens tjusiga tusenskönor plus ett antal alldeles utsökta miljöbilder, påminnande om hur det kunde se ut i vårt land på den tid det begav sig. Allt i en härlig och omväxlande kompott.

Här och var har Jan även lämnat plats för lite läsvärd och intressant text, varsamt redigerad av hustru Ann. Och givetvis en rad dråpliga historier. Som den om när han vintern 1955 turnerade i Norge med The Modern Swedes, en grupp i vilken även Lars Gullin ingick. Georg Riedel skulle också ha varit med, men han fick inte följa med för mamma! Eller när han, Jan alltså, var på Frankrike-utflykt tillsammans med Röjarn Nyberg, vännen Arne, som var tyngdlyftare, plus Rune Öfwerman i vars ljusblå Opel man färdades och när Röjarn bara försvann helt spårlöst. Inte bara en gång utan stup i ett!


Miles Davis och

Lester Young på

Stockholms Konserthus 1956.
Foto: Jan Allan

En annan höjdare, bland många, är berättelsen om när Simon Brehms trumslagare Sven Bollhem blev så förb-d på sina kollegor att han skrek att ”Jag ska starta ett eget band och där ska inte en jävel få vara med!”. För att nu inte tala om när den mytomspunne saxofonisten Lennart Jansson mörklade hela Damaskus…


”Jan Allan minns sitt femtiotal” är närmast vad man brukar kalla en ”coffee table book”. Formatet är nästan på pricken trettio gånger trettio centimeter, som ett gammalt LP-konvolut alltså, och den väger nästan två kilo. Inget man ligger i sängen och läser alltså. Men å andra sidan är det knappast nån risk att man somnar och får boken i huvudet. Den är nämligen alldeles våldsamt underhållande från första till sista sidan. Och när man väl har tagit sig igenom den, börjar man förmodligen om från början igen. Nostalgi, javisst. Men även en synnerligen fascinerande, intressant och mycket rolig historielektion!

 

Julen är räddad!

Jan Olsson


Sophia Loren

i Stockholm 1955.

Foto: Jan Allan

Turnébilen har hamnat i
vinterdiket. Till höger

en avspänd Lars Gullin

i kostym, vit skjorta, slips

och inneskor.

Foto: Jan Allan

Läs även Svensk Jazzhistoria.Jan Allan och Georg Riedel

FESTIVALER, TURNÈER KLUBBJAZZ SKIVNYHETER JAZZBÖCKER PORTRÄTT PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR