Jörgen Zetterquist. DIG Jazz om aktuella musiker och grupper
DIG Jazz!

Startsidan med
jazznyheter


Andra sidor

Aktuella evenemang
(festivaler, turnéer mm)
Klubbjazz
Mälarkalender
Nytt om band
Skivnyheter
Diggat på DVD
Jazzporträtt
Jazzens prisvinnare
Jazznytt i tryck
Jazzklippet
Klassiska skivomslag
Länkar

Jazzporträtt


Svensk
jazzhistoria

Bengt Hallberg

Bernt Rosengren

Arne Domnérus

Bosse Broberg

Georg Riedel

Jan Allan

J

Foto: Jan Olsson
(Intervju nedan gjord i decmber 2008. 31 maj 2013 avled Jörgen Zetterquist 84 år gammal)

Artiklar om

musiker och grupper:

Anders Bergcrantz

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Einarsson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Arne Domnérus

Bent Persson

Bobo Stenson

Benny Golson

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Esbjörn Svensson

E.S.T.

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Gugge Hedrenius

Gustav Lundgren

Harry Arnold

Helge Albin

Herbie Hancock

Håkan Broström

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jens Lindgren

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Jörgen Zetterquist

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Lars Erstrand
Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Lionel Hampton

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Mats Öberg

Monica Dominique

Monica Zetterlund

Nils Berg

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Roberta Gambarini

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg
Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre

DIG Special:

Lars Färnlöf

Artiklar om trumpetaren
och kompositören
Lars Färnlöf (1942-94).

Värmländske konstnären och jazzkornettisten Jörgen Zetterquist fyllde nyligen 80 år och firade det med en ny utställning i Göteborg. Och fler är på gång, bland annat i mars i Stockholm. Just nu visas också hans julkort, ofta med jazzmotiv, på Hämnäs konstmuseum.

Jörgen är fortfarande jazzaktiv med två egna band och något av signaturmelodi är hans egna Rackenblått

Jörgen Zetterquist är född, uppvuxen och sedan lång tid bosatt i Rackstad utanför Arvika. Men när han 17 november 2008 fyllde 80 år gjorde han det i Göteborg, där han tillsammans med brodern Olle hade vernissage på en utställning på Galleri Aveny.

 

Att Jörgen Zetterquist firade sin 80-årsdag i Göteborg har också en naturlig förklaring. Även om han hör hemma i värmländska Rackstad var det i Göteborg han fick sin tidiga konstutbildning, bland annat studerade han på Slöjdföreningen och Valands Konsthögskola.

 

Flitig Jözze-Jassare

Även Jörgens jazzkarriär fick en kick i Göteborg, där under ett tiotal år från 1950 var medlem i The Original Landala Red Hot Peppers. Sin första kornett hade han några år tidigare köpt under en cykeltur i Holland. Första jazzskivan var Struttin´ with some barbecue" med Louis Armstrongs Hot Five från 1927.

 

Och Jörgen Zetterquist har även i fortsättningen haft sitt hjärta i den tidiga jazzmusiken, Bland annat som mångårig ledare för Standard Selection och Harry Bagarns orkester. 1983 kom LP-skivan Pelle Broberg–Jörgen Zetterguist Band (ABR Recording), inspelad på Arvika Kulturkafé. För den ”grymma” Chicagoinfluerade omslagsteckningen av bandet svarar förstås Jörgen och en av skivans låtar är hans egna Rackenblått.Jörgen Zetterquist

med jazzvänner

Foto: Sven Andersson

Ett färskare exempel på hur Jörgen Zetterquist och hans Vänner låter idag är cdn My Romance (Racken Records), som rymmer hela 18 kompositioner. Bland välkända låtar på kvinnotemat, som Rosetta, Sweet Sue och Peg O´My Heart hittar man även Jörgens egna Jump for Margareta och Blues for Margareta. Omslagsmålningen är förstås också signerad Jörgen Zetterquist.

 

Jörgen Zetterquist har, i olika kombinationer, varit ett flitigt inslag  på Arvika Jazz Clubs konserter och Jözze-Jassen. Det sistnämnda en augustifestival som startades 1984 och som  under några dagar i augusti förvandlar Arvika till Värmlands New Orleans. I augusti 2009 är det dags igen och då finns säkertJ örgen på plats med något av sina två band.

– Jag håller för tillfället igång Four Men Only och Jörgen Zetterquist och Vänner. Vid en adventskonsert 21 december på Jazzkafeet i Arvika konsthall kommer jag att spela med båda grupperna.


My Romance
med Jörgen Zetterquist
och hans vänner

(Racken Recods, cd)

Bobby Hackett stor favorit 

Hans nedtecknade minnesbilder från egna och andras jazzkonserter hittar man i boken Jazzbilder (Atlantis), som kom ut 1992. Boken pryds av Wild Bill Davison, en musikalisk favorit kan man tänka, och bland de övriga 40-talet bilderna finns Benny Carter, Red Mitchell, Putte Wickman, Scott Hamilton, ”Siljabloo”, Carrie Smith och Ronnie Gardiner. Dessutom förstås en hel del värmländska medspelare, som barytonsaxofonisten Pelle Broberg och gitarristen Jan Johansson.

 

Här hittar man många av Jörgens jazzfavoriter, som trumpetaren Jan Allan. Men däremot saknas hans allra största idol på instrumentet.

– Ja, det är Bobby Hackett, som jag tyvärr aldrig fick tillfälle att se och höra. Jag tecknar inte av musiker från foton utan vill ha den levande kontakten. Då blir bilderna också mer levande och därmed också bättre.


Jan Allan, en av
Jörgens jazzfavoriter.

Jazzjulkort -och ny utställning

Jörgen har i 40 år även roat sig med att göra egna julkort,  som han skickar till konstnärs –och jazzvänner. Ofta har korten haft musikmotiv. Under december 2008 ställs de ut av Per-Inge Fridlund, före detta chef för Rackstadmusset i Arvika, som numera driver ett eget konstmuseum i Hämnäs skola, nordväst om Årjäng.

 

Jörgen Zetterquist har också på gång en utställning i Stockholm. I mars ställer han ut målningar och teckningar på Galleri Helle Knudsen vid Södermalmstorg. Om det blir något jazzframträdande i samband med  utställningen är inte klart  

–Vi har inte pratat om någon musik i anslutning till den utställningen men om man önskar så tar jag givetvis med mig kornetten och några av mina jazzvänner!

Gunnar Holmberg


Vem är vem om Jörgen Zetterquist

I uppslagsboken "Vem är vem i svemsk konst" kan man bland annat läsaatt ”Jörgen Zetterquist kommer från en av de konstnärsfamiljer som i slutet av 1800-talet slog sig ner i trakten runt Racken. Detta landskap har han fortsatt att skildra i teckningar och målningar…..I en detaljrik realism bygger han upp sina bilder i collage , där det privata och allmängiltiga förenas.....Familjens medlemmar, grannar och vänner ingår ofta i motivkretsen. Rötterna tillbaka  till 1890-talet är uppenbara. Som jazzmusiker har han också sina provinser i rökiga musiklokaler i New Orleans.”


Jörgen Zetterquist finns bland annat representerad på Nationalmuseum, Moderna Museet, Göteborgs Konstmuseum med flera konstmuseer.Jörgen Zetterquist
Foto: Sven Andersson