JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ JAZZBÖCKER PORTRÄTT PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Jazznyheter 2013

DIG JAZZ

Startsida med
jazznyheter


Övriga sidor;

DIG Jazz!
Aktuella evenemang
Klubbjazz
Mälarkalender
Aktuellt
Skivnyheteri
Diggat på DVD
Nya jazzböcker
Jazzporträtt
Jazzens prisvinnare
Klassiska skivomslag
Länkar


Mer än 400

cd-recensioner med

DIG-betyg!

Senaste nyheterna
Svensk jazz
Jazzsång
Internationell jazz
Jazzhistoria/

Återutgivningar

Diggat.Lars Gullin
Diggat.Miles Davis

Diggat på DVD

Kontakta DIG Jazz

Han hörs inte, men han syns när man passerar på vägen förbi lantbrukaren Allan Lundkvists lagårdsvägg i Vånsjö, 1,5 mil från Enköping. Mats Janssons stora målning av Gerry Mulligan ingår nämligen i utställningen Farm Art. Längs en 10 kilometer lång vägsträcka har 10 konstnärer hängt sina målningar på bygdens logväggar. Fjärilars fortlevnad är en hjärtefråga för initiativtagaren Allan Lundkvist, så projektets tema har varit ”Fjärilar och insekter”.

Var och en har fått fria händer och jazzentusiasten Mats Jansson valde alltså att placera Gerry Mulligan bland vackra fjärilar. Alla verken har målats med tålig iutomhusfärg, så de kan sitta kvar länge,

Tre pianister prisas på Blå Måndag

Blå Måndag på Skansen (12/8) har fått en extra programpunkt. Efter konserten med Bobo Stenson Trio kommer Aila och Gunnars Musikpris 2013 att delas ut. Det är de tre pianisterna Majsan Dahling, Ivan Renliden och Jan Lundgren som får ta emot 25 000 kronor vardera. Tidigare pristagare har varit Leif Kronlund och Anders Berglund.


Pianisten Cedar Walton har avlidit

Cedar Walton, en av jazzens mest mångsidiga och efterfrågade pianister, har avlidit. Han fick sitt stora genombrott i slutet på 50- och början av 60-talet då han bl a ingick i JayJay Johnson Quintet, Benny Golson-Art Farmer Jazztet och Art Blakeys Jazz Messengers. Han har varit aktiv hela sitt långa jazzliv och spelat live och på skiva med de flesta av jazzens storheter och även gjort en rad egna inspelningar. Cedar Walton blev 79 år.Kege Snö spelar på ett snickeri i Gagnef.

Från vänster Niklas Barnö, Raymond Strid, Joel Grip, Roand Keijser.

Sommarjazzify längs älven

och i rosenträdgården

Jazzify är ett projekt som initierats av Riksförbundet Svensk Jazz  och med stöd av Postkodlotteriet. Syftet är att presentera jazzmusik på nya platser och miljöer och därmed också n-å en ny publik.

Ett sådant ställe är Löta Trädgårdscentrum i Ärla, (drygt två mil från Eskilstuna) där det finns omkring 750 olika rosensorter! Där spelade på lördagen (13/7) gitarristen Tomas Janzon och hans kvartett med Birger Thorelli marimba, Lars Ekman bas och Pétur ”Island” Östlund trummor.

Inom ramen för samma projekt bjods det 15-17 juli i Gagnef, Mockfjärd och Dala-Floda  på ”Jazz längs älven” (Västerdalälven) av Kege Snö, med Roland Keijser saxofon/flöjt, Niklas Barnö trumpet, Joel Grip bas och Raymond Strid trummor. I höst fortsätter Jazzifyaktiviterna.


Dubbelt Mats Gustafsson

i Down Beats kritikeromröstning

Amerikanska jazztidskriften Down Beat publicerar för 61:a året sin kritikeromomröstning, där 165 internationella skribenter röstat fram sina favoriter. Amerikanska skribenter dominerar och därmed är det också glest med europeiska musikernamn på listorna.

Men ett svenskt undantag  är Mats Gustafsson, som röstas fram som fyra bland jazzvärldens barytonsaxofonister. Före sig har han bara  Gary Smulyan, James Carter och Ronnie Cuber.

På tionde plats bland årets skivalbum hittar man dessutom  The CherryThing med Neneh Cherry & The Thing. The Thing består av Mats Gustafsson, basisten Ingebrigt Håker Flaten och trumslagaren Paal Nilsen- Love. Årets jazzalbum blev Wayne Shorters "Without a Net".

I Down Beats augustinummer recenseras också ”Ten” med Fredrik Ljungkvists Yun Kan 10, som belönas med betyget 4 1/2 av 5 stjärnor!Mats Gustafsson

Isabella Lundgren fick Anita O´Daypriset

Sångerskan Isabella Lundgren fanns på torsdagen (4/7) på plats på Jazzens Museum, Strömsholm för att ta emot årets Anita O´Daypris. Medspelare var Carl Bagge Trio och Peter Asplund.

Isabella har gjort en snabb karriär sedan förra årets debutskiva ”It had to be you”. Hon har redan flitigt belönats och nu alltså med Jazzens Museums Anita O´Daypris, som hon får för ”sin naturliga, ärliga och genommusikaliska förmåga att framföra den jazzhistoriska repertoaren.Bengt Hallberg har avlidit


Bengt Hallberg. Foto: Gunnar Holmberg/DIG Jazz©

Bengt Hallberg, en av våra allra största musikprofiler, har gått bort. Han slog igenom som jazzpianist redan i slutet av 40-talet och fick även tidigt på 50-talet stor internationell uppmäksamhet, bland annat för sina inspelningar med Stan Getz. En svensk klassiker är hans LP ”Dinah”, som 1957 belönades med en Gyllene Skiva.
Förutom att Bengt Hallberg var en utsökt och högst personlig pianist var han en gränslös kompositör och arrangör och efterfrågad och uppskattad inom alla musikgenrer.
Efter en längre tids uppehåll av personliga skäl gjorde han för några år sedan en efterlängtad och lysande återkomst med solokonserter och även lyckade samarbeten på konsertscener skiva med pianokollegan Jan Lundgren och sångerskan Karin Krog. Bengt Hallberg föddes i septemberg 1932 och avled 2 juli 2013 och blev alltså 80 år.
Minnesord från Jan Allan, Jan Lundgren, Georg Riedel,
Bengt Säve-Söderbergh, Bengt-Arne Wallin
Läs Bengt Hallberg - Svensk Jazzhistoria
Se aktuella skivor med Bengt Hallberg

Mattias Nilsson tilldelas Harry Arnoldpriset

Den mångsidige pianisten Mattias Nilsson (tv) får 2013 års Harry Arnoldstipendium. Priset är på 10 000 kronor och har delats ut sedan 1992 till minne av storbandsledaren, kompositören och saxofonisten Harry Arnold.

Läs om Harry Arnold

Mattias kan höras såväl solo i kyrkor som med egen trio och konstellationer upp till storband

Pianisten Kathrine Windfeld har samtidigt tilldelats Harry Arnoldsällskapets Stand By-pris, som går till ung lovande musiker.

Båda får utmärkelserna vid Harry Arnold-konserten med Amiralens Storband på Pildammsteatern 1 augusti. Samtliga Harry Arnoldstipendiater Mattias Nilsson
Treklubbsamarbete i

Askersund med nutida jazz

Askersunds Tradjazzfestival var under 29 år samlingsplatsen för landets vänner av den tidiga, så kallade klassiska jazzmusiken. Men förra året breddades utbudet och i år tog Jazz i Askersund (14-15/6) ett steg till med mer nutida jazz. Närliggande jazzklubbarna i Hallsberg, Karlskoga och Örebro presenterade nämligen i samarbete med riksorganisatinen Svensk Jazz ett gemensamt lördagsprogram med fem grupper. På deras scen spelade bl a Pompo, Susanna Risberg Trio (tv) och Lisa Ullén/Nina de Heney/Mariam Wallentin, aktuella grupper som i år Pulsslagsturnerar med mottot ”Livejazz i takt med tiden”.Susanna Risberg

Anders Burman har gått bort

Anders Burman avled 26 juni, 84 år gammal. Han var på 40- och 50-talet en uppskattad trumslagare, blsnd annat med Charlie Norman. Han kan också höras på skiva med exempelvis Svend Asmussen, Arn Domnérus, Bengt Hallberg och Ove Lind.

Men Anders  Burmans stora betydelse för svensk jazz och populärmusik var som delägare i skivbolaget Metronome, där han även var talangscout och producent. Under 50-talet spelade han in mycket av det som hör till svenska jazzens klassiken, däribland gyllene skivor med Lars Gullin, Hacke Björksten, Åke Persson och Harry Arnold.

Han lät också tidigt sammanföra amerikanska gästsolister med svensk jazzelit. En inspelning, som även fick stor uppmärksamhet i USA, gjordes redan 1949 med tenorsaxofonisten James Moody (th med Anders Burman). Men framför allt har studioinspelningarna 1953 med musiker från Lionels Hamptons gästade orkester blivit svensk jazzhistoria. Musikerna var då relativt okända, som trumpetarna Clifford Brown, Art Farmer och Quincy Jones!Anders Burman

James Moody

Jazzentreprenören Göran Levin är död

Trumslagaren och jazzentreprenören Göran Levin har gått bort. Han var aktiv trumslagare i bland annat Åke Johansson Trio, som han under många år  framträdde med och arrangerade turnéer för. Ett skivexempel är ”Chet Baker live in Sweden wirh Åke Johanssons Trio ”(Dragon) från1983.

Men Göran har i ännu högre grad tjänat jazz som administratör  och kreatör. Han har haft tunga roller inom såväl Musik i Väst som göteborgska jazzklubben Nefertiti. Han var den som tog initiativet till och som producent byggde upp Bohuslän Big Band, sedan många år ett av landets ledande storband. Göran Levin blev 73 år.Göran Levin

Martin Sjöstedt 2013 års

Jan Johanssonstipendiat

Basisten, pianisten och kompositören Martin Sjöstedt tilldelas 2013 års Jan Johanssonstipendium. Priset instiftades 1969, året efter Jan Johanssons tragiska bortgång, och det gick då till pianisten Lars Sjösten. Samtliga Jan Johansstipendiater

Martin Sjöstedt får priset bl a för att han är ”en musiker med en enastående förmåga att absorbera kunskaper ooch levandegöra  jazzens väsen med olika medel”. I motiveringen konstateras även att  ”Precis som Jan Johansson är Martin Sjöstedt musiker i såväl själ som hjärta som ut i fingerspetsarna”. Läs DIG-intevju med Martin Sjöstedt


Martin Sjöstedt

Jazzkornettisten och konstnären

Jörgen Zetterquist har avlidit

Kornettisten och konstnären Jörgen Zetterquist har avlidit, 84 år gammal. Han hörde till en av de stora profilerna inom värmländskt kulturliv  Som jazzmusiker hade han sitt hjärta i den tidiga musiken, bland annat som mångårig ledare för Standard Selection och Harry Bagarns orkester. Hans nedtecknade minnesbilder från egna och andras jazzkonserter finns i boken Jazzbilder, som kom 1992.

Som konstnär har Jörgen Zetterquist belönats med en rad utmärkelser och finns bland annat representerad på Nationalmuseum, Moderna Museet, Göteborgs Konstmuseum med flera. tJörgen Zetterquist

Foto: Jan Olsson

25-årsfirande för Gush

Frijazztrion Gush startades 1988 och fyller alltså 25 år. Viket saxofonisten Mats Gustafsson, pianisten Sten Sandell och trumslagaren Raymond Strid firar med en europeisk turné som bl a når Fasching, Stockholm tisdag 7 maj och Inter Arts Center, Malmö 11 maj.

Mats Gustafsson leder flera egna grupper och ingår också i en rad ledande internationella kombinationer. Även Sten Sandell och Raymond Strid  är internationellt väl etablerade och deltar ofta i olika frijazz- och improvisationsprojekt.

Sten Sandell (tv) är senaste mottagaren av Kungl. Musikaliska Akademiens Stora Jazzpris på 100 000 kronor. Utmärkelsen delades ut första gången 2001 och då till Bengt Hallberg. 2003 gick det till Mats Gustafsson.Sten Sandell

Elin Larsson får Gullinpriset 2013

Saxofonisiten Elin Larsson har tilldelats Lars Gullinstipendiet 2013. Det instiftades 1997 och den förste mottagaren var pianisten Lars Sjösten.

Elin Larsson får priset, en statyett av konstnären Stina Lindholm och 10 000 kronor, bland annat för att "hon låter musiken växa ur ett förhållningssätt där gränser tillåts överskridas".

Gullinsällskapet i samarbete med Region Gotland och Orkesterjournalen står bakom priset, som delas ut vid en konsert i Sanda Kyrka, Gotland 30 juni.

.Se samtliga Lars Gullinpristagare1997-2013Elin Larsson

OJs 58:e Gyllene Skiva

till Bobo Stenson Trio

Trion som spelade in "Indicum". Bobo Stenson, Anders Jormin, Jon Fält

Bobo Stenson tilldelas Orkesterjournalens Gyllene Skiva för sin trio-cd”Indicum” (ECM). DIG-recension. Därmed var Bobo nära ett äkta ”hat trick” 2012. Tidigare har "Indicum" fått  Manifestpriset och den var även nominerad till årets jazz-Grammis, där dock Neneh Cherry & The Thing blev vinnare.
Men i OJs Gyllene Skivanomröstning blev det omvänd ordning. Neneh Cherry & Thing tog andra plats med ”The Cherry Thing”. Trea blev Bosse Broberg & The Nogenja Ensemble med ”ZzzKaa´s Dance” (Phono Suecia) och på delad fjärde plats gruppen Seval med ”Seval 2” (482 Music) och Bernt Rosengren kvartett ”Plays Swedish Compositions” (Pb7).
Det här var den tredje Gyllene Skivan för Bobo Stenson Trio. 1996 vann man med "Reflections " (ECM) och 2005 med "Goodbye" (ECM).Se samtliga Gyllene Skivanvinnare 1954-2012

Naoko Sakata ny Alice Babsstipendiat

Pianisten Naoko Sakata har fått 2013 års Alice Babsstipendium på 50 000 kronor. Naoko Sakata kommer ursprungligen från Japan, men flyttade 2008 till Göteborg.
Hon får priset för att ”på kort tid etablerat sig som en av de mest fängslande unga improvisatörerna på den svenska jazzscenen. Hon utforskar med sitt dynamiska, äventyrligaoch briljanta pianospel sitt tonspråks gränser, och tycks ständigt vidga dessa utan att åsidosätta musikens poetiska kvaliteter.”
DIG-recension av Naoko Sakatas nya cdSofia Jernberg är årets mottagare av Jazzkannan, som är den utmärkelse som Riksförbundet Svensk Jazz delar ut för nydanande svenska jazzinsatser. Hon får priset bl a för att hon har ”en röst som sticker ut, som med sin tydliga närvaro, sätter lyssnaren i ett tillstånd av vibrationer. Och som genom en förtrollning låter oss uppleva nya helheter och gemenskapeer.”
Sofia Jernberg får ta emot Jazzkannan 20 april då Svensk Jazz har årsmöte i Malmö. Vid samma tillfälle delar Svensk Jazz till Monica Dominique ut sitt stora pris ”Life time achivement" för livslång insats inom jazzen.
Se tidigare Jazzkannevinnare


Ystad firar även i år
Internationella Jazzdagen 30 april

30 april firas över hela världen ”The International Jazz Day”, som instiftats av  Unesco, dvs FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur,
Förra året tog man i Ystad vara på chansen att på Valborgsmässoafton celebrera jazzen och det blev så lyckat att man gör om det hela i år.
Jan Lundgren, konstnärlig ledare för Ystad Sweden Jazz Festival, håller även i jazzdagsfirandet, som bl a bjuder på middagskonserter på olika restauranger, work-shop och jam.session med Jan och saxofonisten Fredrik Ljungkvist på Ystad konstmuseum, där det även blir kvällskonsert med bl a Fredrik Ljungkvist och basisten Mattias Hjort.

Premiär för E.S.T. Symphony

12 juni i Stockholms Konserthus är det premiär för projektet E.S.T. Symphony. Kungliga Filharmonikerna under ledning av Hans Ek framför ”Orchestral Music of the Esbjörn Svensson Trio”. Förutom EST-medlemmarna Dan Berglund bas och Magnus Öström trummor deltar solisterna Iiro Rantala piano, Joakim Milder saxofon, Mathias Eick trumpet och Johan Lindström gitarr.
Redan 2003 arrangerade Esbjörn Svensson, som tragiskt gick bort i juni 2008, E.S.T:s musik för konserter med trion, kammarorkester och solister. Det utgör nu stomme i E.S.T. Symphony, som arrangerats av Hans Ek.  
Magnus Öström är även aktuell med sin nya cd "Searching for Jupiter"(ACT), som följs upp med en turné (10-16/4). Läs tidigare DIG-intervju

Record Store Day firas 20 april
Årliga Record Store Day firas av landets skivbutiker lördagen 20 april. Jonas Kullhammar Quartet, som i år 15-årsjubilerar, uppmärksammar det hela med en utgivning av sin version av John Coltranes "A Love Supreme" på 10-tums färgad vinyl i en upplaga på endast 250 exemplar.

Trumslagaren och sångaren

Rune Carlsson har avlidit

Trumslagaren och sångaren Rune Carlsson har avlidit 72 år gammal.

Rune har sedan börjat av 60-talet hört till landets ledande och mest efterfrågade trumslagare. Sitt första mera långvariga jazzjobb fick han i trombonisten Eje Thelins Quintet, där han var medlem 1962-65.  Gruppen gjorde många svenska och internationella konserter och spelade in flera skivor, där då ”So Far” (Columbia) belöndes  med 1963 års Gyllene Skiva.


Rune Carlsson verkade också lång tid i Köpenhamn där han kom att spela med många av de stora profilerna, som Dexter Gordon, Ben Webster och Kenny Drew. Han var också något av hustrumslagare på klassiska Gyllene Cirkeln, Stockholm. När musikklubben Village öppnade i Västerås i slutet engagerades han till husbandet The Village Band, där han under många år spelade tillsammans med "gamla" spelkamrater som Lars Färnlöf, Bobo Stenson, Palle Danielsson, Jan Allan med flera.


Han ledde även egna grupper och storband och blev dessutom en av landets främsta jazzsångare, vilket bl a framgår av flera cd, som ”Tributes” (Dragon), där han  sjunger svenska jazzkompositioner med texter av Dave Castle. För tre år sedan kom Rune Carlsson med sin mycket utlämnande självbiografi ”Precis i tiden- En jazzmusiker minns”. Jan Olsson konstaterar i sin berömmande recension, att ”Det här är mycket mer än en vanlig jazzbok”

Läs hela recensionen.Rune Carlsson

LSD hyllas av amerikanska Down Beat

Trion LSD, med saxofonisten Fredrik Lindborg, basisten Martin Sjöstedt och trumslagaren Daniel Fredriksson får i amerikanska Down Beats aprilnummer fyra stjärnor, dvs "Excellent", för skivan"Trio Colossus" (pb7/Plugged).

"This relaxed, concise session is warm, textured and beautifully melodic", anser recensenten Michael. Jackson.
Läs DIGs recension


Sommar med nya jazzkurser

Det är fortfarande långt kvar till sommaren. Men för de som har planer på att använda någon av de ljusa veckorna till personlig jazzutveckling kan det vara dags att börja titta på kursutbutet.
Ett nytt inslag i sommar är ”Jazz´n Blues Academy", som 24-29 juni arrangeras på Kaggeholms Folkhögskola, Ekerö utanför Stockholm. Under veckan hålls parallellt två kurser. På jazzensemblekursen svarar bl a Jojje Wadenius, Jonas Knutsson och Fredrik Lindborg för undervisningen och lärare i jazz & bluessång  är Christina Gustafsson. Jazz´n Blues Academy
Bland övriga fastställda sommarutbildningar kan nämnas ”Jazzkurs i Musikens Vänersborg” 5-9 augusti med bl a Bobo Stenson och Jon Fält samt ”Storbands- och jazzveckan” 5-10 augusti i Härnösand med Fredrik Norén. Gustavo Bergalli,
 


Maria Schneider på Youth Jazz Festival

Under veckoslutet (15-17/3) arrangeras i Stockholm "Youth Jazz Festival", som är landets största jazzfestival för ungdomar.
Förutom konserter med inbjudna storband och grupper pågår under tre dagar massor av seminarier och workshops och dessutom genomförs storbands-SM och jazzensembletävling.På fredagskvällen svarar Maria Schneider (tv) med Norrbotten Big Band och Nils Landgren med Bohuslän Big Band för en galakonnsert på Stockholms Konserthus. .


Mats Gustafsson har huvudroll i The Wire

Saxofonisten och bandledaren Mats Gustafsson är ”omslagspojke” och presenterad i en omfattande intervju i nya numret av brittiska The Wire, ledande tidskrift för nutida improviserad musik.

"Feel the burn" är rubriken på den 8-sidiga artikeln.

Mats har haft en intensiv och lyckosam start på året. Bland annat har han hunnit med turné och skivrelease med 30-mannabandet Fire! Orchestra. DIG-recension.

Han är även medlem i Peter Brötzmanns Chicago Tentet, som är aktuell med cdn Walk, Love, Sleep.
Dessutom fick Neneh Cherry & the Thing ta emot årets jazz-Grammis för "The Cherry Thing" (se nedan).Mats Gustafsson

Jazzkatt gör årets första Pulsslagsturné
- och släpper två nya skivor

Basisten Nina de Heney utsågs till Årets musiker 2012 och hyllades med   Sveriges Radios utmärk-else Jazzkatten. Veckan 17-23/3 mars ger hon sig ut på årets första Pulsslagsturné, det projekt som Svensk Jazz (fd Svenska Jazzriksförbundet) administrerat sedan 1994. Läs mer om Pulsslag
Hennes medspelare under turnéveckan är pianisten Lisa Ullén och röstimprovisatören/slagverkaren Mariam Wallentin. Samtidigt har duon Lisa Ullén-Nina de Heney släppt två nya skivor, där den ena är vinylen ”More” med pulsslagspartnern
Mariam Wallentin.  Nina de Heney

JazzGrammisen till

Neneh Cherry & The Thing

Årets hederspris till Nils Landgren

Sångerskan Neneh Cherry & The Thing tog hem årets jazz-Grammis, som delades ut på onsdagen (20/2) på Cirkus, Stockholm. ”The Cherry Thing” (Smalltown Superstudio) är titeln på skivan. The Thing består av Mats Gustafsson saxofoner och elektronik, Ingebrigt Håker Flaten bas och Paal Nilssen-Love trummor. Men på skivan ingår även Mats Älkelint trombon, Per-Åke Holmlander tuba/cimbasso med flera. DIG-recension

Övriga jazznominerade var Bobo Stenson Trio ”Indicum”, E.S.T. Esbjörn Svensson Trio ”301”, Klabbes Bank ”Protect the Forest” och Magnus Lindgren ”Fyra”

Årets hederspris gick till trombonisten, sångaren, bandledaren Nils Landgren och det nya musikpriset Studioräven tilldelades Kjell Öhman (se nedan).


Kjell Öhman fick nytt musikpris.

Blev den första Studioräven!

Kjell Öhman fick på onsdagens (20/2) Grammisgala ta emot den första Studioräven, som är Musikerförbundets nyinstiftade hederspris på 100 000 kronor. Den mångsidige klaviaturspelaren och arrangören blir därmed också den förste ägaren av Studioräven, en statyett som Lasse Åberg designat.

Priset är riktat till svenska studiomusiker som varit förebilder och genom sin livsgärning visat på hög musikalisk kvalitet, Det kommer årligen att delas ut av Musikerförbundet.Kjell Öhman
Basisten Martin Sjöstedt tar storbandsgrepp

Basisten och pianisten Martin Sjöstedt har tagit sig an en ny utmaning där han får visa upp en annan sida av sitt jazzkunnande. På en turné (25-27/3) presenterar han ”The Music of Martin Sjöstedt” med Stockholm Jazz Orchestra, där han sedan slutet av 90-talet svarat för basspelet. Det görs även under veckan en cd-inspelning i studio.
I en DIG-intervju berättar Martin om hur han tidigt fastnade för jazzen, varför han började spela bas och vilka han inspirerats av som kompositör/arrangör. Läs hela artikeln.  Martin Sjöstedt

40 jazzarbetare protesterar

mot nedskärningar på Jazzarkivet

Läs öppet brev till kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth,
generaldirektören
för Statens musikverk Stina Westerberg
samt ledamöterna i Riksdagens kulturutskott.
40 jazzarbetare protesterarmot planerade
personella nedskärningar
Svenskt Visarkivs jazzavdelning.Bland musiker som skrivit under kan
nämnas Ulf Adåker, Jan Allan, Monica Dominique, Palle Danieisson,
Nannie Porres, Viktoria Tolstoy
m fl.

Konrad Agnas prisas av Faschings Vänner

Trumslagaren Konrad Agnas har tilldelats Faschings Vänners Stipendium 2013. Han får det för att  ”han är en mycket begåvad, lysande musiker med ett fantastiskt musikaliskt uttryck och en speciell lekfullhet i sitt spel. Vare sig han spelar jazzig jazz eller fri improviserad musik har han förmågan att ge dubbel energi till sina medmusiker.”
22-årige Konrad Agnas leder tillsammans med sina bröder Agnas Bros och är bl a en I triom Graden/Agnas/ Fernqvist, som fick en Jazzkatt som 2012 års nykomling. Se samtliga stipendiater 1989-2013


Sommar med nya jazzkurser!
Det är fortfarande långt kvar till sommaren. Men för de som har planer på att använda någon av de ljusa veckorna till personlig jazzutveckling kan det vara dags att börja titta på kursutbutet.

Ett nytt inslag i sommar är ”Jazz´n Blues Academy", som 24-29 juni arrangeras på Kaggeholms Folkhögskola, Ekerö utanför Stockholm. Under veckan hålls parallellt två kurser. På jazzensemblekursen svarar bl a Jojje Wadenius, Jonas Knutsson och Fredrik Lindborg för undervisningen och lärare i jazz & bluessång  är Christina Gustafsson. Jazz´n Blues Academy

Bland övriga fastställda sommarutbildningar kan nämnas ”Jazzkurs i Musikens Vänersborg” 5-9 augusti med bl a Bobo Stenson och Jon Fält samt ”Storbands- och jazzveckan” 5-10 augusti i Härnösand med Fredrik Norén. Gustavo Bergalli, Karin Hammar med flera.


Bobo Stenson Trio vann jazzens Manifestpris

Bobo Stenson Trio med albumet "Indicum " (ECM) tog hem jazzens Manifestpris, som på fredagskvällen (8/2) delades ut på Nalen. De oberoende musikproducenternas skivutmärkelse omfattar 20 olika kategorier. Följande tre skivor var också nominerade till Årets Jazz;

Samuel Hällkvist ”Variety of Loud” (BoogiePost Recordings), Klabbes Bank ” Protect the Forest” (HOOB Records), Anders Jormin  ”Ad Lucem” (ECM)
Bobo Stenson Trio är även nominerad till en Grammis,. Utdelningen sker på onsdag (20/2) på Cirkus, Stockholm.


Trumpetaren Donald Byrd är död

Trumpetaren Donald Byrd har avlidit. Han hörde under 50- och 60-talet till de  ledande profilerna inom bop –och hardbopjazzen. Sitt genombrott fick han med Art Blakeys Jazz Messengers 1955-56 och sedan kom han at spela live och på skiva med de flesta storheterna i branschen, som Max Roach, John Coltrane, Sonny Rollins, Thelonious Monk, Jackie McLean, för att nämna några namn. Han ledde också i många år en uppskattad kvintett med barytonsaxofonisten Pepper Adams. En klassisk skiva är hans ”Free Form” (Blue Note) med bl a Wayne Shorter och Herbie Hancock. På 70-talet hade han kommersiell framgång inom den mer elektrifierade  funkjazzen. Donald Byrd blev 80 år.Donald Byrd

Miles Davis med ny kvintett

på Folkets Hus, Stockholm 1969!

november 1969 spelade Miles Davis på Folkets Hus i Stockholm och det med en till tre femtedelar ny kvintett. Wayne Shorter fanns kvar från Miles legendariska ”andra kvintett”. Men på piano, bas och trummor presenterade han Chick Corea. Dave Holland och Jack de Johnette, som samtliga fortfarande hör till jazzens ledande profiler.

Kvintetten spelades aldrig in i studio, men nu släpps en box med tre cd och en dvd. Förutom Stockholmskonserten finns upptagningar från Berliner Jazztage och Juan-Les-Pins. DIGs Jan Olsson har lyssnat och tittat igenom albumet

”The Bootleg Series. Vol 2” (Sony), som ”naturligvis är jazzhistoriskt mycket intressant och för samlare en nödvändighet!". Läs hela recensionen


Down Beat upptäcker Magnus Lindgren

Det är inte ofta svenska musiker uppmärksammas i amerikanska Down Beat, världens näst äldsta jazztidskrift (Orkesterjournalen var först!). Men i februarnumret presenteras en intervju med saxofonisten, kompositören, arrangören mm Magnus Lindgren. Tidningens John Ephland träffade Magnus på Fasching i samband med dennes framträdande under höstens Stockholm Jazz Festival. I samma nummer är också Fasching och Stockholmkollegan Glenn Miller Café representerade i Down.Beat´s internationella sammanställning över ”150 clubs you must visit."Magnus Lindgren
Trumpetaren Pat Halcox har avlidit
Den brittiske trumpetaren, arrangören och bandledaren Pat Halcox avled på måndagen (4/2 2013). Han hörde till de ledande europeiska profilerna inom den den traditionella jazzmusiken.

Efter att först ha spelat med Albermarle Jazz Band blev han redan 1954 medlem i Chris Barbers band, som han, med undantag från några månaders sjukskrivning på 90-talet, tillhörde under hela sitt aktiva jazzliv. Kompanjonskapet Barber-Halcox varade i 54 år! Men han spelade även in skivor med sina egna All Stars.
Pat Halcox föddes i London 18 mars 1930 och skulle alltså fylla 83 år.Pat Halcox

Årets Bert Levinstipendiater:

Cecilia Persson, Lennart Åberg,

Adam Forkelid och Mattias Ståhl

För åttonde året delas det ut stipendier från Bert Levins Stiftelse för Jazzmusik. Och de som 2013 får 75 000 kronor vardera är

pianisten/kompositören Cecilia Persson, saxofonisten/ kompositören Lennart Åberg, pianisten Adam Forkelid och vibrafonisten Mattias Ståhl.

Hittills har stiftelsem delat ut stipendier för 2, 4 miljoner kronor. Stiftelsens syfte är att ge stipendier till framstående jazzmusiker för att möjliggöra genomförande av väsentliga musikprojekt:


Det här motiveringarna till årets stipendier:

Pianisten och kompositören Cecilia Persson är en av den yngre svenska jazzens mest betydande, framträdande och spännande röster. Både som pianist och som kompositör söker hon – och finner – en särprägel, klangligt, såväl som rytmiskt och melodiskt. Hon går sina egna vägar, tänjer gränser och begrepp och adderar nya, alldeles egna, skimrande bitar till det stora jazzpusslet.

Saxofonisten, flöjtisten och kompositören Lennart Åberg är en nestor och föregångsman i modern svensk jazz. Sedan 1960-talet ständigt aktuell och framåtsträvande i såväl spel som kompositioner. Radiojazzgruppen, Rena Rama och Oriental Wind är tre av många ensembler som starkt förknippas med Lennart Åberg. Med sin klangvärld för större ensembler är han nyskapande och internationellt verksam och upphöjd. Alltid öppen och nyfiken är den mångsidige mästaren Lennart Åberg en brygga mellan kulturer och stilar, mellan nutid och framtid och hans betydelse kan inte överskattas. 


Pianisten Adam Forkelid hör till frontlinjen bland landets unga jazzlejon. Han medverkar i en omfattande bukett grupper. Med sin stora kapacitet, bredd och goda musikaliska slagruta är han en av de allra mest efterfrågade. Dessutom driver han med stor energi flera egna grupper, såsom det mycket kreativa kollektivet Lekverk som präglas av lyhördhet, uppfinningsrikedom och generös humor – precis som Adam Forkelid själv.

Vibrafonisten Mattis Ståhl är en unik musikant. Oavsett sammanhang finner han med stora öron ofelbart essensen i musiken och sätter omedelbar och träffsäker prägel på sina insatser. I allt från Jazz på Pippis vis, över såväl souliga jazzfusioner som i äventyrliga tongångar med egna och en stor mängd andras grupper kan hans musikaliska gärning sammanfattas i honnörsorden musikalisk integritet och uppriktighet.Cecilia PerssonLennart ÅbergAdam ForkelidMattias Ståhl

Bollnäs prisades som Årets Jazzkommun
Vid en konsert på tisdagskvällen (22/1) med Elin Larsson Group fick Bollnäs Jazzklubbs ordförande Ewa Olofsson-Lindblom ta emot priset som Årets Jazzkommun 2013 av Bengt Säve-Söderbergh, ordförande i Riksförbundet Svensk Jazz.
Foto Thord Ehnberg
I motiveringen till årets pris konstaterar Svensk Jazz att "Bollnäs Jazz Club har ett stort och brett konsertutbud med hög kvalitet och kommunen satsar på musik, främst för sina unga medborgare." Tidigare i år har Bollnäs Jazz Club utsetts till Årets förening i Bollnäs kommun.

Fyra kan vinna Manifestpriset Årets Jazz

Till årets Manifestpris, de oberoende musikproducenternas skivutmärkelse, har nominerats 69 artister inom totalt 20 olika kategorier. Följande fyra skivor är nominerade till Årets Jazz;

Samuel Hällkvist ”Variety of Loud” (BoogiePost Recordings), Bobo Stenson Trio ”Indicum” (ECM), Klabbes Bank ” Protect the Forest” (HOOB Records), Anders Jormin  ”Ad Lucem” (ECM)

Priserna delas ut vid Manifestgalan 2013 på Nalen 8 februari.


Mångsidige George Gruntz är död

Pianisten, kompositören, arrangören  och storbandsledaren George Gruntz, född i Basel i juni 1932, har avlidit. På 60.talet reste han Europa runt med en trio som backade upp gästande amerikanska musiker som Lee Konitz, Chet Baker, Gerry Mulligan, Roland Kirk och Dexter Gordon, Under en tid ingick han också i Phil Woods European Rhythm Machine. 

Men det stora genombrottet i jazzvärlden fick han som ledare för George Gruntz Concert Big Band, som han startade i slutet på 70-talet och som kom räknas till de främsta storbanden i Europa.

Under många år var han också konstnärlig ledare för jazzfest

ivalen i Berlin.


40-årig skivdansk här med nya saxprofiler

För ganska exakt 40 år sedan startades danska skivbolaget SteepleChase av jazzentusiasten Nils Winther. Den allra första skivan kom hösten 1972 och är en liveupptagning från Jazzhus Montmartre, Köpenhamn med altsaxofonisten Jackie McLean. I den digra katalogen hittar man även saxofonjättar som Dexter Gordon, Stan Getz,och Ben Webster.

Efter lång bortavaro har SteepleChase återigen svensk distribution. DIGs Thord Ehnberg har lyssnat på nya cd med tre av dagens saxofonister, nämligen Dick Oatts (th), Rich Perry och Stephan Riley. Se recensioner


Fem nominerade till jazz-Grammis

Till Grammisen Årets jazz har nominerats Bobo Stenson Trio ”Indicum”, E.S.T. Esbjörn Svensson Trio ”301”, Klabbes Bank ”Protect the Forest”, Magnus Lindgren ”Fyra” och Neneh Cherry & The Thing ”The Cherry Thing”.

Årets Grammis omfattar 20 kategorier och utdelningen sker på Cirkus, Stockholm 20 februari.


Svensk Jazz lockar ny publik med Jazzify

Nästa år kommer det spelas levande jazz på nya platser och miljöer i Sverige.

Det är Riksförbundet Svensk Jazz som lanserar projektet Jazzify!, som har blivit möjligt med ett stöd på 2,4 miljoner kronor från PostkodLotteriet. Idén med projektet är att flytta jazzen till nya miljöer och därmed nya människor.

- Vi vet att det är lättare att flytta på musiken till nya människor än att göra tvärtom. Så vi är övertygade om att jazzen kommer nå fler människor när den nu får möjlighet att upptäckas i andra sammanhang, säger Magnus Thuvesson, förbundssekreterare på Svensk Jazz.

Jazzify! beräknas ge landet 45 nya, unika konsertaktiviteter under 2013.